Traditii si obiceiuri de Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul
Astazi, pe 29 august, se praznuieste Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, sfatuitorul si botezatorul Domnului. Se spune ca ar trebui sa se tina post negru intreaga zi daca cineva vrea sa se spele de pacate sau daca vrea sa ajute pe cineva sa iasa din boala si din rau, postind pentru el.
Oricum, daca nu toata lumea are aceasta tarie de a nu manca nimic toata ziua, cel putin ar trebui sa tina postul obisnuit pentru zilele de miercuri si de vineri, pentru ca aceasta practica nu face decat bine pentru cei credinciosi, dar pacatosi.
Pentru ca s-a varsat sange la taierea capului sfantului Ioan, in aceasta zi de vineri nu ar trebui sa se consume alimente de culoarea rosie: pepene rosu, ardei, sos de tomate, carne rosie(mai ales nu pentru ca e de frupt).
Si varza a avut un rol negativ in sacrificarea marelui sfant, si tocmai de aceea este interzis consumul acestei legume. Pentru a te mai spala de pacate este interzis si sa folosesti farfurii intinse pentru a manca in aceasta zi, deoarece capul sfantului Ioan dupa ce a fost taiat, a fst pus pe un taler.
De asemenea, daca alegi totusi sa mananci, nu ai voie sa tai alimentele cu cutitul pentru ca acesta a fost oarecum si felul in care a fost ucis sfantul. Daca vrei sa mananci ceva totusi, ar trebui sa rupi cu mana bucatele. Un alt obicei si practica pe care multa lume o respecta inca este de a nu da cu matura prin casa, pentru ca astfel s-ar tulbura linistea mortilor.
Chiar daca poate nu toata lumea postea o zi intreaga in aceasta zi sfanta de praznuire, pe vremuri bunicii nostri isi pregateau o turta din malai sau de grau, coapta de ei, si o mancau in aceasta zi .
Insa cei care erau mai putin pacatosi(sau cel putin considerati asa), copiii si batranii aveau voie sa se indulceasca si cu poame din curtea sau gradina proprie. Astazi, se recomanda postul negru asa cum spuneam si mai sus, iar ca varianta de dulce si ca sa treaca foamea mai usor este data mana libera la consumul de struguri.