Totul despre abuzul domestic in familie

Violenta este subiect foarte popular astazi. Violenta domestica se manifesta de cele ai multe ori in cadrul relatiilor intime, in spatii restranse si private. Violenta domestica si cea conjugala este in prezent un rau social si are un impact semnificativ asupra tuturor mebrilor unor familii. Pentru victima sau pentru membrii familiilor care sunt martori, de obicei, copii. Violenta are mai multe forme de manifestare: violenta fizica, violenta psihica, amenintari si intimidare, violenta economica si sexuala. Mai mult decat atat, pot aparea treptat  mai multe forme de manifestare violenta.

Violenta se manifesta in functie de cuplu sau familie cu intentia de a acapara puterea asupra celuilalt, indiferent de cauza declansarii conflictului. Violenta nu este considerata o pierdere a controlului, dimpotriva, aplica strategii de imputernicire .

De obicei victimileadopta strategii de protectii. Consecintele sunt dezastroase, provocand victimelor sentimente de neputinta, rusine, umilinta, retragere, supunere.

Copiii, martorii raman afectati pe viata de aceste acte de violenta.

Violenta in familie este caracterizata de un proces evolutiv in care un partener se angajeaza intr-o relatie sociala, se supune unei dominatii care se exprima prin abuz fizic, psihologic sau sexual. Ele difera in functie de cuplu .De obicei violenta are loc in mod repetat drept consecinte sunt leziuni dar si cicatrici emotionale si psihice extrem de grave.

Cele mai evidente cauze a producerii violentei in familie sunt:neintelegeri in familie, incapacitatea de a rezolva pe o cale pasnica conflictele, saracia, consumul de stupefiante, alcool sau droguri.

Cele mai putin vizile cauze care provoaca violenta in familie: neacceptarea faptului ca o alta persoana are dreptul la o viata personala sau ca aceasta poate face greseli, obisnuinta de a utiliza forta pentru a atinge un scop, statutul de victima, genereaza o stima de sine extrem de scazuta iar agresorul obtine avantaje si se afirma cu pretul umilirii si subjugarii victimei, inegalitatile de gen din societate, inclusiv cele economice unde barbatul este principalul factor decizional dintr-o familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *