Tehnologia RFID vs. coduri de bare

rfid

Abrevierea vine de la „radio frequency identification” (identificare prin frecventa radio). Aceasta tehnologie este prezenta in doua forme: activa si pasiva. Cea activa este mai costisitoare, deoarece contine inclusa si o baterie, care mareste pretul, iar cea pasiva este implicit mai ieftina, neavand baterii interne.

Tehnologia nu este una foarte recenta. Este folosita de cateva decenii, de diverse organizatii. Initial, costurile implementarii acestei tehnologii eurau foarte ridicate. De aceea putini stiau despre ea initial. Se avanseaza destul de rapid si cercetarile realizate ajuta si la eficientizarea costurilor ce fac aceasta tehnologie mai accesibila.

Tag-urile RFID sunt concepute pentru a fi rezistente si pentru a putea fi folosite in orice medii, in conditii dificile de temperatura, umiditate si asa mai departe. Cea mai veche aplicatie a acestei tehnologii este marcarea animalelor. Inainte, acele etichete de plastic se uzau foarte usor chiar dupa cateva saptamani. Acum au fost inlocuite in mare parte cu taguri RFID, chiar si taguri injectabile care sunt disponibile in zilele noastre – acestea contin informatii despre varsta animalului, istoric medical, vaccinari si asa mai departe.

Dezvoltarea rapida a tehnologiei a facut posibila realizarea de taguri in orice forme si marimi. De asemenea informatia scrisa pe acele taguri nu poate fi copiata prea usor. Tag-urile RFID sunt prin urmare superioare codurilor de bare, din punct de vedere al securitatii informatiei.

Capacitatea de stocare a datelor pe tag-urile RFID este de asemenea superioara codurilor de bare. Acestea ofera doar informatii despre producator si eventual produs si pret, insa cu ajutorul tehnologiei RFID pot fi stocate mult mai multe informatii. In cele din urma, aceste tag-uri sunt unice, ceea ce le face foarte sigure si lipsite de erori. Astfel urmarirea marfurilor, animalelor, a produselor din magazine si asa mai departe este foarte usor realizata.

Sistemul are numeroase beneficii, iar chiar daca este mai costisitor, ofera un plus de siguranta indiferent de domeniul in care este aplicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *