Spuma poliuretanica si riscurile sale

spuma poliuretanica

In incercarea de a ne face casele cat mai eficiente, ecologice, rentabile din punct de vedere al consumului, dar si sanatoase, de multe ori nu ne gandim ca lucrurile pe care cheltuim pot sa ne-o compromita pe cea din urma. Chiar daca suntem foarte multumiti de rezultate, izolatia cu spuma poliuretanica are cateva implicatii pentru sanatate pe care trebuie sa le intelegem.

Izolatia cu spuma poliuretanica a devenit destul de comuna in ciuda noutatii relative in industria izolatiilor. Este eficienta intrucat etanseaza bine si acopera acele gauri si spatii si previn fluxurile nedorite de aer, transformandu-se de asemenea intr-un sigiliu rezistent si la apa, prevenind de asemenea si condensul. Se aplica la pereti, acoperisuri, placi din beton, poduri si de asemenea pentru a acoperi acele crapaturi si fisuri in perete, datorita proprietatilor sale izolante si rezistentei termice.

Trecand la componente, spuma poliuretanica folosita pentru izolatii este realizata din doua tipuri de chimicale lichide care sunt combinate pentru a se obtine spuma in momentul izolarii. Continutul chimic al acestor substante prezinta oarece riscuri pentru sanatate, cateva dintre acestea fiind enumerate in continuare.

  • Chimicalele folosite in spuma poliuretanica pot sa cauzeze sau sa agraveze unele forme de astm, in principal datorita compusului denumit izocianat.
  • Contin de asemenea agenti chimici ce cauzeaza o sensibilizare, putand declansa reactii alergice precum iritatii ale ochilor, nasului, gatului, pielii, dificultati respiratorii si altele.
  • Expunerea la aceste chimicale daunatoare adesea provoaca tuse, dureri in piept, stari de greata, dureri de cap etc.
  • Compusii din izocianati au si proprietati carcinogenice.
  • Vaporii toxici eliberati la izolarea cu spuma poliuretanica pot cauza orbire temporara sau chiar pierderea cunostintei.

Desi identificate aceste riscuri pentru sanatate prezentate de izolatia cu spuma poliuretanica, multa lume crede ca pot fi evitate purtand echipamente de protectie adecvate si amestecand in proportii potrivite compusii chimici. Trebuie notat faptul ca majoritatea reactiilor alergice se datoreaza utilizarii defectuoase a spumei poliuretanice, de fapt ea neputand cauza probleme pentru sanatate daca este folosita conform specificatiilor.

Comentarii

  1. Mihaela B spune:

    e cea mai eficienta metoda pentru izolatii si diverse alte lucrari pe langa casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *