S-a observat ca femeile sunt mai predispuse la stres decat barbatii. Identificarea simptomelor vor ajuta la tinerea sub control a stresului inca din stagiile incipiente.
Adesea ne gasim pusi in situatii stresante, datorita ritmului alert in care se desfasoara viata in zilele noastre. In cea mai simpla modalitate, poate fi definit ca un stagiu mental ce rezulta datorita tensiunii si apasarii. Este trait atat de femei cat si de barbati, insa se pare ca femeile sunt mai afectate cand sunt confruntate cu situatii si circumstante stresante.
In majoritatea cazurilor, femeile sufera de stres in exces datorita faptului ca au mai multe roluri in acelasi timp, trebuie sa jongleze atat cu familia cat si cu munca, relatiile, finantele si asa mai departe. Dupa cum am mentionat si anterior, identificarea cauzelor si simptomelor stresului ajuta la gasirea unei solutii pentru ca acesta sa fie depasit. Printre cauzele stresului la femei se numara urmatoarele:
- probleme legate de munca
- probleme legate de relatii sentimentale
- probleme financiare
- singuratate
- probleme de sanatate
- sarcina
- pierderea unei persoane apropiate
Trebuie notat de asemenea faptul ca stresul reduce imunitatea, conducand astfel la mai multe probleme. Prin urmare, stresul si afectarea sanatatii formeaza un adevarat cerc vicios. Nu toate simptomele enumerate in continuare sunt prezente la toate femeile insa, intrucat numarul si severitatea lor difera de la o persoana la alta.
Simptome fizice – durerile de cap accentuate si plansul sunt cele mai proeminente simptome ale stresului, observate la femei. Frecventa si durata durerilor de cap difera de la o persoana la alta, iar pe langa acestea mai pot aparea si dureri de spate, crampe stomacale, insomnii, deranjamente hormonale, tensiune crescuta, ulcer, migrene, caderea parului, afectiuni ale pielii si asa mai departe.
Iritabilitatea este unul din cele mai intalnite semne ale stresului. Este urmata de diverse simptome emotionale si comportamentale, precum stari de furie, schimbari bruste de atitudine, ingrijorare constanta, dificultati in concentrare, frustrare, suspiciune, respect de sine scazut si chiar depresie. In conditii de stres femeile isi pot pierde pofta de mancare sau aceasta se poate amplifica.
Odata identificate aceste simptome, trebuiesc luate masuri pentru a se evita complicatii ulterioare, trebuie dusa o viata cat mai sanatoasa si linistita, pentru a se putea contracara efectele stresului.