Recomandari: cum alegi o pompa submersibila

braco-ventilatoare.ro

Vreau sa va vorbesc astazi despre un echipament a carui utilitate am descoperit-o si eu relativ recent. Se spune ca trebuie sa fii pregatit pentru orice situatie, de aceea atunci cand locuiesti la casa si ai si o fantana in curte, ai neaparata nevoie de o pompa submersibila si/sau de o pompa de drenaj. Nu poti sti cand vei avea nevoie de evacuarea unor ape reziduale in urma unor ploi abundente, la fel cum nu poti sti si cand vei avea nevoie de irigatii pentru gradina pe care ti-ai amenajat-o, in vremuri de seceta.

Cel mai important este sa stii sa alegi pompa submersibila de calitate de care ai nevoie, atunci cand vine momentul. Parametrii cei mai importanti sunt de obicei presiunea si debitul ce poate fi oferit, insa exista si alte criterii de care trebuie tinut cont. Adancimea la care se afla incinta de unde apa (murdara sau curata) trebuie pompata reprezinta astfel unul din factorii foarte importanti. Exista riscul ca alegand o pompa de mica adancime, aceasta sa nu faca fata pomparii apei dintr-un put de adancime mare. Prin urmare trebuie facut un calcul corect al adancimii si cantitati de apa ce va trebui evacuata.

Un alt aspect ce necesita o atentie deosebita pentru alegerea corecta a unei pompe submersibile sau a unei pompe de drenaj eficiente il reprezinta si debitul ce pot sa il ofere. Un debit mai mare implica automat si o capacitate mai mare a pompei, iar de acest lucru trebuie tinut cont de la bun inceput, dinainte de a face achizitia. De preferat in acest caz este sa se aleaga o pompa cu o capacitate mai mare decat necesarul de evacuare, pentru a nu fi suprasolicitata.

In cazul drenarii apelor reziduale sau murdare, alegerea pompei mai este influentata de inca un factor, si anume dimensiunile particulelor din apa ce urmeaza a fi drenata. In caz contrar, exista riscul defectarii pompei. Aplicatiile in care sunt folosite astfel de pompe sunt din cele mai diverse – de la evacuarea apelor murdare din subsoluri, fose septice sau pivnite, pana la golirea piscinelor sau la instalatiile de epurare a apei. Dimensiunile particulelor ce vor trece prin pompa devin astfel deosebit de importante.

Nivelul de aspiratie reprezinta un alt factor de avut in vedere atunci cand se alege o pompa submersibila sau o pompa de drenaj. O astfel de pompa nu poate fi lasata sa absoarba intreaga cantitate de apa, intrucat ar incepe sa absoarba apoi aer, iar parametrii de functionare pot fi afectati pana la deteriorarea completa a pompei. Tinand cont de toti acesti factori, alegerea pompei submersibile potrivite va fi facuta corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *