Numele poate afecta perceptia altora asupra noastra

grup de oameni

Fie ca e vorba despre schimbarea vestimentatiei sau a modului in care arata parul, acestea sunt lucruri pe care le folosim pentru o prima impresie buna. Dar cum suntem perceputi de altii ar putea sa depinda de ceva mai greu de imbunatatit – prenumele.

Potrivit unui studiu realizat pe un esantion de 7.000 de oameni, atat barbati, cat si femei, presupuneri asupra caracterului si stilului de viata se fac doar pe baza numelui pe care ni l-au dat parintii. Studiul este anglofon, insa poate i-ar face pe parintii din Romania sa se mai gandeasca inainte sa-si boteze copilul dupa fiecare sfant din calendar, doar pentru ca le place lor sau sunt atat de piosi, ci sa se gandeasca la faptul ca Filofteia nu este chiar cel mai intalnit nume intre directorii de firme.

Cei numiti Ryan si Sophie sunt considerati ca fiind mai aratosi, James si Elizbeth sunt considerati ca fiind mai de succes, iar Jack si Lucy sunt considerati a fi norocosi. La polul opus se afla George si Ann, care sunt considerati ca fiind cei mai putini atractivi, Brian si Lisa care nu sunt considerati ca fiind de succes, iar John si Helen sunt cei mai putini norocosi.

Psihologul care a realizat studiul, Prof. Richard Wiseman de la Universitatea Hertfordshire e de parere ca asociem, in subcontient, numele acestea cu vedetele. Pe langa acest lucru, cred ca asociem acest nume cu persoane pe care le stim in viata reala; daca stim o Helen (Elena) care nu a avut mare noroc in viata, facem aceasta legatura in subconstient. Originea numelor este si ea importanta, potrivit cercetatorului.

„Numele care sunt prin traditie asociate cu regalitatea sunt vazute ca fiind de succes si inteligente, de aceea parintii care spera la succes pentru copilul lor ar trebui sa evite numele bizare”, a declarar Wiseman.

Pentru experiment, voluntarii au primit o lista cu 20 de nume de barbati si 20 de nume de femei si au fost rugati sa-i identifice pe cei mai de succes, cei mai atractivi si cei mai norocosi. Femeile au avut opinii mai fixe legate de nume, in timp ce barbatii au oscilat. Acesta a analizat si nume neobisnuite de vedete; Peaches Geldof a fost descris ca un nume „pozitiv si atractiv”, iar numele Kal-el, fiul actorului Nicolas Cage, a fost descris ca fiind „sexy si atractiv”.

Un alt studiu, mai vechi, sustine teoria profesorului. In acela, voluntarii au primit fotografii ale aceleiasi femei castigatoare a titlului de „Miss”, dar a fost prezentata sub diferite nume. Cele care au avut un nume mai dezirabil au fost considerate mai atractive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *