Interviul este un pas important in cariera. Uneroi este usor de sustinut, alteori mai dificil. In orice situatie este bine sa stim ca managerii pot aplica uneori niste strategii psihologice pentru a afla personalitatea viitorului lor angajat.
Spre exemplu, angajatorul poate sa ne ceara sa ne prezentam pentru a afla mai multe informatii despre modul in care percepem lumea sau despre felul in care gandim.
O alta strategie foarte utilizata in interviuri este solicitarea angajatorului de a ne identifica cu o persoana cunoscuta. Spre exemplu cu un personaj din film pe care l-am vazut, sau cu un profesor preferat. Ar putea, de asemenea sa ne ceara sa descriem felul in care suntem vazuti de prieteni, de colegi sau de familie.
Acestea ar fi intrebari standard ale unui interviu. Exista situatii in care, uneori, angajatorul joaca un rol negativ pentru a evalua modul nostru de a reactiona in situatii limita. Spre exemplu, angajatorul se poate indoi de cuvantul nostru prin intrebari cum ar fi „Intr-adevar ai lucrat in acea companie ? ” sau „Intr-adevar ai avut activitatea declarata ? „. Aceasta modalitate de a pune intrebari are dublu rol. Un rol ar fi ca angajatorul sa afle daca spunem adevarul in ceea ce ne priveste, alt rol ar fi faptul de a observa cum reactioneaza viitorul angajat in situatii suparatoare.
In astfel de situatii este bine sa ii explicam angajatorului ca tot ceea ce i-am precizat este adevarat, fara a ne enerva si fara a ne supara pe modul lui nepoliticos de abordare. Nici un angajator nu isi doreste un subaltern care sa-l dezinformeze sau care sa se enerveze din nimicuri.
Trebuie, insa, sa evitam sa raspundem la intrebari pe care unii angajatori le pot pune pentru a afla mai multe lucruri care nu ar trebui sa ii intereseze in legatura cu viata noastra personala. Daca angajatorul va pune niste intrebari cum ar fi: „Cand intentionezi sa te casatoresti ? „, sau „Intentionezi sa faci copii in viitorul apropiat ?”, doar pentru a afla daca ai posibilitatea sa calatoresti sau daca vei ramane in firma mai mult timp, este indicat sa raspunzi politicos printr-un raspuns de genul:”Astfel de lucruri tin de viata personala a fiecarui om”.