Informeaza-te si din acest articol despre un subiect de interes: spiritualitatea si psihoterapia

Suntem un popor credincios. Exista o legatura stransa intre credinta si incercarile vietii, despre care discutam aici. Afla cum un psiholog poate fi de mare ajutor, indiferent de spiritualitate.

Cand suntem la capitolul religie, cu siguranta putem spune ca este un subiect sensibil. De aceea, vom trata lucrurile cu grija si respect fata de oricine citeste acest text. Acestea fiind spuse, incepem prin a-ti adresa o intrebare retorica: atunci cand se intampla o nenorocire, care este primul tau instinct cel de a cauta alinare in divinitate? Indiferent ca alegi sa mergi la un lacas de cult, sa vorbesti cu un preot sau sa iti procesezi gandurile intr-o rugaciune, uneori aceste lucruri nu sunt indeajuns. De ce?

Religia te poate ajuta, dar pana la un punct: cum poti sa treci peste o incercare, atunci cand cuvintele de alinare sunt frectie la picior de lemn

Atunci cand viata iti pune in cale o tragedie, o problema personala sau dificultati in relatiile cu ceilalti, o persoana religioasa se va simti confortabil intr-un mediu familiar. Totusi, atunci cand cuvintele “asa a vrut Dumnezeu” sau alte sintagme asemanatoare nu ajuta, ce e de facut?

Abandonezi credinta, o consideri o incercare sau doar speri, in continuare, ca spiritualitatea te va ajuta? Exista si un alt raspuns intre acestea: ajutorul unui psiholog. Nu trebuie sa-ti spui credinta la incercare – ea poate fi un sprijin pentru psihoterapie.

Inainte sa continuam, informeaza-te si din acest articol despre psiholog si importanta sa. Acest text abordeaza acest subiect din alta perspectiva.

Psihologul nu este acolo sa-ti confirme credinta sau sa incerce sa o distruga. Totusi, este bine de stiut ca, uneori, linia dintre credinta si afectiuni psihice poate fi estompata, trecand astfel in deluzii spirituale ce dauneaza. Cum le poti identifica? Cum iti dai seama ca ceea ce crezi este nu este un lucru periculos pentru tine insati?

Cum facem diferenta intre credinta si afectiuni mentale si de ce sunt uneori juxtapuse?

Deseori, atunci cand incercarile vietii sunt mai grele decat putem duce, exista riscul sa ne retragem, undeva, in propriul nostru suflet si sa ne cladim un coltisor sigur, unde nimeni nu ne poate ajunge. Pentru unele persoane, acest coltisor este un altar.

Iar, atunci cand petrecem mult timp in acel altar, lumea din jurul nostru devine un gand ulterior, un film pe care il observam, deconectandu-ne de realitate. Astfel, ne afundam din ce in ce mai mult in ganduri ce sugereaza lucruri precum ca am fi intruchiparea vointei divine, fiind alesi sau avand o conexiune aparte cu spiritul.

Asadar, atunci cand cadem in acest hau al deluziei religioase, greu ne revenim. In prezent, pana si un psiholog precum Daniel Ivan ar avea dificultati in a discerne aceasta problema care este, mai mult sau mai putin, un tabu in societatea romaneasca si o problema extrem de sensibila.

Din cauza faptului ca laudam persoanele credincioase, trecem cu vederea simptomele unei probleme psihologice si evitam sa discutam despre lucruri incomode pentru noi insine. Iar, cei ce realizeaza acest lucru, fie cu ajutorul celor dragi, fie datorita unui moment de luciditate, sunt cu adevarat curajosi atunci cand fac pasul si doresc sa repare relatia cu propria lor credinta.

 

Contact:

0761.600.020

contact@danielivan.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *