Ele fac trimitere catre Imparatia Domnului si puritatea de acolo. Acestea prezinta o traditie bogata si reflecta ierarhia bisericeasca. Ele pot fi de diferite culori si fiecare articol are o anumita insemnatate.
Vesmintele bisericesti folosite depind in primul rand de moment
Slujitorii bisericei folosesc diferite vesminte in functie de momen. Spre exemplu, ele pot fi dedicate momentelor neliturgice, momentelor liturgice sau pot fi vesminte monastice. Fiecare dintre acestea prezinta anumite aspecte, ca forma, culoare sau semnificatie.
- Vesminte neliturgice: sutana, rasa, crucea pectorala, scufia si potcapul;
- Vesminte liturgice – acestea se diferentiaza in functie de ierarhie, astfel că, pentru
diaconi exista stiharul, orarul si manecutele; pentru preoti avem: stiharul, manecutele, epitrahul sau patrafirul, braul, felonul, bedernita, epigonatul si crucea pectorala; iar pentru episcopi sunt: stiharul, manecutele, epitrahul, braul, sacosul, epigonatul, mitra, panaghia, omoforul, mantia, crucea pectorala si un accesoriu reprezentat de o carja sau un „vultur”;
- Vesminte monastice: anteriul, braul, pieptarul, rasa, scufia, camilafca, respectiv un val alb purtat de catre episcopi;
Fiecare dintre ele are o anumita insemnatate duhovniceasca
Pentru a intelege cat mai bine ceea ce simbolizeaza diferitele vesminte bisericesti, vom face o scurta prezentare a celor de baza. Ele reprezinta mai mult decat o simpla frumusete vestimentara. In spatele lor exista mereu o semnificatie.
- Stiharul
Acest vesmint sfintit este unul care poate fi purtat de toate cele trei trepte ierarhice. El este lung, cu maneci largi si acopera tot corpul de la gat in jos. El prezinta o culoare deschisa deoarece simbolizeaza ingerii care s-au infatisat la Mormantul Domnului.
- Orarul
Acesta este purtat doar de catre diaconi. El este purtat peste stihar si are forma unei fasii lungi de stofa brodata cu ornamente. Termenul vine din latina „orare” ceea ce inseamna a se ruga. Din acest motiv, ridicarea lui in sus de catre diaconi, in timpul slujbelor, indeamna la rugaciune.
- Manecutele
Ele reprezinta, de asemenea, un vesmint ce este purtat de catre toate treptele clerice. Avand un important rol practic, ele semnifica puterea lui Dumnezeu ce le ofera tarie celor care savarsesc sfintele slujbe.
- Epitrahilul
Acesta este cel mai important vesmint. Cu ajutorul lui se acorda binecuvintarea. El simbolizeaza darul Duhului Sfant ce este impartasit catre preot pentru a putea sluji slujba.
- Felonul
El este asemanator cu o pelerina. Felul in care sunt alese depinde de momentele religioase, de exemplu: in Postul Mare se foloseste o culoare rosie, in Saptamana Sfintelor Patimi ele vor fi de o culoare neagra, iar in Noaptea Invierii felonul va fi de o culoare alba.
Acestea sunt doar o parte dintre vesmintele bisericesti. Este important de inteles ca ele fac parte dintr-o lunga traditie, a Bisericii Ortodoxe si au o mare putere simbolica. Ele se pot regasi sub diverse culori, modele sau tesaturi. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea si analiza diversitatea lor este site-ul www.vesmintebisericesti.ro