Bunicii si parintii ne spun ca pe vremea cand s-au angajat ei, nu exista aceasta tendinta de a schimba locul de munca frecvent. Dimpotriva, odata ce obtineau un loc de munca, de cele mai multe ori ieseau la pensie de acolo. Problemele care se pun astazi, cu satisfactia la locul de munca, schimbatul joburilor pentru conditii mai bune si plata mai buna erau iesite din discutie. Accentul se punea atunci pe loialitate si pe castigarea bunavointei angajatorului. Generatia de astazi? Lucrurile stau cu totul diferit. Exista tendinta de a schimba joburile, pentru ca in principiu cel mai important lucru este sa iti placa ceea ce faci. Schimbi domeniile, abordezi noi provocari, optezi tot timpul pentru ceva mai bun. Gradul de satisfactie joaca aici cel mai important rol la un loc de munca, iar daca lipseste cu desavarsire este cel mai bun motiv pentru care se renunta si se schimba jobul.
Satisfactia la locul de munca este acel lucru care ii ofera motivatie angajatului sa continue. Este acel lucru care il face sa se trezeasca dimineata si chiar sa isi doreasca sa mearga la munca. E acel ceva care il face sa se bucure cand un nou proiect sau o noua sarcina ii este desemnata. A fi multumit de locul de munca inseamna indeplinirea mai multor cerinte si criterii.
Un salariu corespunzator este principalul factor care duce la angajare. Scopul pentru care ne angajam este de a castiga, iar satisfactia muncii vine sub forma remuneratiei primite. Salariile concepute pe posibilitatea de marire si crestere la intervale diferite de timp atrag din ce in ce mai multi angajati, intrucat acestia stiu ca prin munca lor vor fi rasplatiti. Cat timp esti multumit de plata, vei fi si mai productiv.
Alaturi de partea financiara, din ce in ce mai multe statistici arata ca orice angajat cauta sa progreseze. Sunt la mare cautare joburile care ofera tot timpul noi provocari. Exista acea nevoie de a face tot timpul ceva nou, de a imbunatati ablitatile, cunostintele si expertiza. Un job care este departe de a fi monoton si care ofera tot timpul provocari permite angajatului sa se afirme.
Gradul de fericire la locul de munca este afectat direct si de recunoasterea care iti este acordata, de multumirea pe care o ai cand iti atingi obiectivele propuse, si nu in ultimul rand si de mediul in care lucrezi si de colegi. Fiecare din acesti factori joaca un rol foarte important, daca sunt mentinuti toti la un nivel superior te ajuta sa cresti atat din punct de vedere profesional cat si personal.