Energia solara este in dezvolatare, insa nu va inlocui carbunele

solar panels

Domeniul energiei solare se afla intr-o mare crestere in ultima perioada. In anul ce a trecut industria energiei solare a cunoscut o crestere considerabila in numarul de instalatii montate capabile sa capteze lumina solara si sa o transforme in electricitate pentru utilizatori.

Conform celor de la Energy Information Administration, in 2012 erau generati 3,5 milioane de megawatti ora de electricitate produse de panouri solare fotovoltaice. in 2013 acest numar a crescut aproximati jumatate, ajungandu-se la cifra de 8.3 milioane de Megawatti ora. Si daca ar fi sa luam in considerare doar cei 6000 Mwh produsi de panourile solari in urma cu un deceniu, putem spune ca tehnologia a avansat enorm. Problema cu care se loveste acest domeniul este cel de pret, deoarece un Kilowattora produs pe baza de carbuni e 12 centi americani pe cand cea produsa pe baza energiei solare ajunge la 13-14 centi.

Asa ca de credeti ca revolutia solara este aici, mai aveti de asteptat putin, chiar si dupa un deceniu de dezvoltare continua si de o crestere impresionanta a domeniului, energia solara abia impinge acul care indica sursele care produc energie electrica la nivel mondial.

Printre cele mai mari surse producatoare de energie electrica gasim in continuare petrolul, energia generata pe baza gazelor naturale, hidroenergia,  energia nucleara si bineinteles carbunele. Energia produsa doar pe baza carbunilor este de aproximativ 8 ori mai mare decat energia electrica produsa folosing vantul si razele solare combinate.

Industria producatoare de energie electrica pe baza carbunilor este una nu tocmai curata, insa mult mai curata decat era in urma cu cateva decenii, mari progrese fiind realizate si in acest domeniu. Chiar daca aceasta nu este una prietenoasa cu mediul inconjurator, va ramane una din sursele principale de productie a energiei electrice la nivel mondial datorita preturilor mici de productie.

Energia solara este intr-o continua dezvoltare insa va mai trece o perioada pana cand aceasta va fi una din industriile dominante in productia de energie electrica.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *