Efectele promovarii alcoolului asupra copiilor si adolescentilor

alcool

Alcoolul si reclamele la alcool sunt destinate exclusiv adultilor, insa aceasta nu ii impiedica nici pe tineri sa receptioneze mesajul transmis de acestea. De fapt, temele si obiectele folosite in astfel de reclame spun o poveste cu totul diferita. Majoritatea acestor reclame folosesc teme recurente, centrate pe diverse elemente precum tinerete, sex appeal, distractie, libertate, independenta, incredere si popularitate, pe langa altele. De aceea reprezinta o asa mare atractie. Sunt concepute scenarii care au legatura cu tineretea si in care o persoana se poate regasi.

Ceea ce este deranjant este ca aceste mesaje si reclame apar in timpul programelor care sunt renumite si populare printre tineri, precum seriale, sporturi, videoclipuri etc., si nu numai la televiziune, ci si in reviste, in mediul online si peste tot.

Desi producatorii spun ca aceste reclame sunt destinate doar adultilor, ca sunt concepute pentru a creste cota de piata si ca nu promoveaza consumul de alcool la tineri, studiile sugereaza exact opusul. Expunerea tinerilor la aceste anunturi are un efect negativ, chiar de la o varsta frageda.

Studiile arata ca acei copii care sunt expusi acestor anunturi sunt mai predispusi sa fie afectati de efectele lor negative, decat tinerii care au trecut de varsta majoratului. Acest lucru se datoreaza modului de dezvoltare a creierului uman. La o varsta frageda, creierul este in etapa de invatare si este mai atras de produse precum alcoolul. Mintea nu este suficient de coapta pentru a intelege pe deplin efectele dezastruoase ale consumului de alcool. Sunt prezentate in anunturi doar partile distractive si inofensive ale consumului, fara mentionarea aspectelor negative.

Nu e vorba de faptul ca nu exista reglementari si standarde pentru producatorii de alcool si regulile pe care trebuie sa le urmeze pentru promovarea produselor. Ceea ce este alarmant este faptul ca desi aceste reguli sunt respectate, nu sunt prevenite efectele negative ce apar asupra copiilor si tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *