Efectele El Nino

elnino

Fenomenul El Nino care se afla in prezent in plina desfasurare din Oceanul Pacific, se asteapta sa fie printre primele evenimente cele mai puternice din toate timpurile, rivalizand cu evenimentele istorice El Nino care au scris istoria meteorologiei internationale si au afectat intr-un mod devastatator lumea: inundatii, seceta dar si alte pericole in perioada 1997-1998 si 1982-1983.

Mike Halpert, director adjunct al Centrului de Predictie Climatica din Maryland, a declarat in timpul unei conferinte ca „estimeaza ca acest fenomen- El Nino – ar putea fi unul din cele mai puternice care s-au inregistrat vreodata, pornind de la anul 1950 incoace.”

Evenimentele El Nino, in special cele mai puternice, au tendinta de a influenta clima din anumite zone. Astfel, in California se estimeaza ca El Nino va fi cel responsabil pentru precipitatiile de iarna scazute din California, o zona atat de uscata in prezent incat incendiile naturale reprezinta un eveniment de zi cu zi. Cu toate acestea, in timp ce poate oferi o raza de speranta fata de seceta si incendiile din acest loc, evenimentul mentionat anterior nu este garantat ca va aduce o iarna linistita californienilor. „Niciunul din evenimentele tipice nu este garantat”- mai declara Halpert.

De fapt, chiar daca ploaia si ninsorile vor avea valori peste medie, meteorologii anunta ca un an bogat in precipitatii nu va fi suficient pentru a scapa de seceta extrema, care descrie lumea din ultimii patru ani.

El Nino este caracterizat prin incalzirea periodica a apelor Oceanului Pacific ecuatorial, precum si o serie de modificari de circulatie atmosferica, cum ar fi schimbarile in modelele de precipitatii si vanturile din intreg Pacificul. Formarea si consolidarea El Nino implica o serie de feedback-uri intre ocean si atmosfera, inclusiv valuri de apa calda care calatoresc imediat sub suprafata calda a oceanului, doar pentru a ridica valorile temperaturilor de pe coasta de vest a Americii Centrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *