Hernia de disc este o afectiune la nivelul discurilor aflate intre vertebrele coloanei. In urma procesului natural de imbatranire sau din cauza unui traumatism, discul aluneca din pozitia lui obisnuita, se deformeaza si se poate rupe, lasand substanta gelatinoasa din interiorul lui sa iasa si sa atinga terminatiile nervoase.
Hernia de disc este o afectiune tot mai des intalnita in ultima vreme, insa putini oameni stiu ca sufera de aceasta si cu atat mai putini stiu ca hernia de disc poate fi tratata si fara interventie chirugicala.
Cum o depistam? Iata cateva dintre simptomele cele mai comune care iti indica faptul ca suferi de hernie de disc:
-senzatie de amorteala si furnicaturi, in zona corpului inervata de nervul afectat;
-durere resimtita la nivelul spatelui, mainilor,umerilor, picioarelor sau gatului;
-slabiciune musculara si lipsa de putere;
-ameteala si greata;
-diminuarea reflexelor.
Durerea, in cazul herniei de disc are urmatoarele caracteristici:
-este unilaterala;
-este continua;
-apare la adoptarea aceleiasi pozitii;
-se accentueaza la tuse, stranut, ras.
Cauzele herniei de disc pot fi:
-deshidratarea discului intervertebral;
-stilul de viata sedentar;
-procesul natural de imbatranire;
-traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale;
-pozitiile incorecte, activitate fizica intensa la locul de munca;
-malformatiile congenitale ale coloanei.
Tratarea herniei de disc prin chiropractica
Chiropractica consta in manipularea vertebrelor cervicale, toracice si lombare. Aceasta este utilizata si pentru leziuni ale meniscului sau a gleznelor, tendoanelor sau rupturi musculare vechi. Chiropractica consta in manipulari, torsiuni si tractiuni.
Este o terapie ce necesita cunostine profunde in anatomie, fiziologie, fiziopatologie si biomecanica. Riscurile acestei metode sunt incomparabil mai mici fata de riscurile unei interventii chirurgicale.
Fiind o terapie relativ noua in Romania, chiropractica este privita de multi pacienti cu scepticism, in privinta efectului acesteia asupra diverselor boli. Dar, cu timpul, oamenii isi dau seama ca merita sa incerce aceasta varianta de tratament inaintea interventiei chirurgicale, date fiind costurile si riscurile mult mai mici implicate de aceasta terapie.
Acest tratament are ca obiective:
– inlaturarea durerii;
– lupta impotriva contracturii musculare;
– incetarea efectelor negative asupra zonei afectate.
O sedinta de chiropractica dureaza, in general, intre 15 si 30 de minute.
Inaintea inceperii terapiei, chiropractorul va examina starea de sanatate a pacientului, va cunoaste istoricul medical al acestuia si va supune pacientul unui examen fizic.
Se trece ulterior la sedinta prorpiu-zisa de tratament. Aceasta include manipularea muschilor, oaselor si articulatiilor. Prin aceasta metoda se decomprima nervul prin manevre de manipulare osteo-articulare si elongatii. Este o terapie tot mai mult si mai des folosita, non invaziva, in care dupa 5 – 6 sedinte durerea scade sau este inlaturata complet.
Sedinta se poate efectua chiar in perioada acuta, cand durerile sunt foarte mari. Cel mai adesea, printr-o sedinta durerile scad si pana la 50%.
Un tratament complet contine intre 5 si 6 sedinte, in functie de stadiul afectiunii. Ulterior se recomanda o sedinta de intretinere periodica.
Este bine de stiut ca tratamentul de acest fel nu implica durere.
La sfarsitul tratamentului, pacientul va primi exercitii pentru intarirea musculaturii lombare si musculaturii abdominale. Prin intarirea acestor grupe musculare, se intareste stabilitatea coloanei vertebrale.
Pentru mai multe informatii puteti accesa chiromedicahealthcenter.ro.