Cum sa nu fii prost

prostie

Daca te indoiai vreodata ca un om foarte destept poate avea si momente de prostie, afla ca cel mai inteligent om al Americii a incercat sa electrocuteze un curcan. Benjamin Franklin a incercat sa captureze un „foc  electric” in borcane de sticla pe post de baterii primitive. Dupa aceasta reusita a sa, s-a gandit ca ar fi impresionant sa foloseasca acest curent pentru a-si ucide si a-si gati cina. In scurt moment, acest lucru a devenit un truc printre membrii partidului.

Cu toate acestea, in timpul unei astfel de demonstratii, Benjamin Franklin a fost distras, facand o greseala elementara – a atins unul din borcane in timp ce, intr-o mana, tinea un lant de metal. Se spune ca blitul  a fost foarte puternic, iar sunetul produs a fost asemanator cu cel al unui pistol. Curentul electric i-a strabatut tot corpul, din cap pana in picioare, iar primul lucru care s-a intamplat si de care a fost constient, descrie el,  a fost o agitare rapida a corpului sau.

In urma acestei intamplari, se poate spune ca inteligenta nu presupune ratiune. Cercetatorii au creat un nou tip de educatie prin care invata oamenii cum sa gandeasca intr-un mod mai eficient, alaturi de educatia traditionala. Descoperirile acestora ar putea sa ajute oamenii, indiferent de gradul de inteligenta, sa aiba un pic mai multa ratiune.

Recunoaste-ti punctele slabe. In secret, crezi ca esti mai destept decat Yogi a lui Hanna- Barbera. Acest lucru poate fi ceva numit „superioritate iluzorie” si este o particularitate des intalnita printre cei mai putin capabili. In apararea ta, ai putea sustine ca esti mai destept decat personajul imaginar, dar ai putea suferi de o „confuzie confirmata”- tendinta de a alege dovezi care sa-ti sustina punctul de vedere.

Cearta cu sine. Daca autodeprecierea nu este punctul tau forte, exista o strategie simpla de a dezumfla aceasta confuzie. Alege un punct de vedere opus si incepe sa aduci argumente impotriva acestor convingeri. Acest argument interior poate scoate in evidenta multe prejudecati, cum ar fi abuzul de incredere in sine sau de ancorare a unei prime dovezi care iti apare in cale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *