Cum sa alegi cea mai buna izolatie

e-izolatii.ro

Poate ca habar nu ai ce tip de izolatie sa iti alegi pentru ca pur si simplu nu te pricepi. Sau poate ca ai auzit prea multe sfaturi de la „mesteri” care te-au pus in incurcatura. Esti foarte bucuros ca ai reusit sa ridici in cele din urma casa visurilor tale, dar trebuie sa rezolvi si problema izolatiei. Citeste in continuare cateva sfaturi care te pot ajuta.

Chiar daca vei apela la o echipa de specialisti care vor realiza izolatia, trebuie in primul rand sa te hotarasti asupra tipului de material izolator ales. Variantele sunt numeroase si fiecare dintre acestea devin potrivite intr-un anume caz. Am adunat aici cateva informatii care iti pot fi de ajutor in luarea celei mai bune decizii.

Materialul izolant ideal poate sa difere in functie de situatie. Tipul cladirii in care locuiesti, conditiile climatice sau suprafata de interior sau exterior ce trebuie izolata reprezinta criterii definitorii de alegere. Pretul isi spune intotdeauna cuvantul, intrucat bugetul este de cele mai multe ori limitat. Sa vedem ce optiuni ai.

1. Izolatie cu celuloza

Mai exact, cu fibre din celuloza. Acest tip de izolatie are la baza lemnul, ale carui proprietati de izolare termica sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Un astfel de sistem izolator se poate dovedi foarte eficient, pentru ca celuloza, prin injectare sub presiune in spatiile de izolat, acopera complet orice parte si nu lasa zone de aer libere, care pot sa duca la condens, aparitia mucegaiului si scaderea automata a eficientei izolatiei.

Personal va spun ca am vazut un astfel de sistem de izolatie. Poate ca nu a fost realizat bine, poate ca personalul care l-a instalat nu a fost atent, dar totusi am vazut ca dupa un timp nu se comporta foarte bine.

Poate ca este un sistem eficient, poate ca ofera izolatie fonica si de asemenea o economie, dar personal nu as alege izolatia cu celuloza. Mi se pare invechita, mi se pare o solutie nu tocmai de actualitate, cand sunt atatea alte tehnologii care se dovedesc mai eficiente, chiar daca implica un cost mai ridicat.

2. Izolatie cu polistiren

Este una din cele mai economice variante de a izola peretii unei locuinte, atat pe interior cat si pe exterior. Foarte multi fac greseala de a alege ceva ieftin, in locul a ceva mai scump, dar superior din punct de vedere calitativ.

Chiar si in cazul izolatiilor cu polistiren se intampla la fel. Exista doua variante de polistiren – expandat si extrudat – fiecare cu proprietatile sale. Daca varianta polistirenului expandat este mai accesibila ca pret, in unele cazuri este total neindicata, mai ales daca din dorinta de a economisi vei alege placi de polistiren de grosimi mai reduse decat ar trebui.

e-izolatii.ro

La cazul fatadelor pentru casa sau pentru apartament, polistirenul expandat este varianta cea mai indicata. Dovada sta si popularitatea de care se bucura astfel de izolatii, folosite in diverse situatii.

Ce poate face polistirenul expandat atunci cand vine vorba de izolatii? Poate ajuta la termoizolare pentru pereti de interior sau exterior, fatade, acoperisuri, fiind in acelasi timp usor de utilizat si aplicat de catre oricine, respectand anumite indicatii.

Polistirenul expandat este recomandat in special pentru izolare peretilor exterior. Permeabilitatea la vapori si structura deschisa permite peretilor sa respire.

Pentru a fi mai exact, va dau un exemplu. In incaperi se formeaza, in sezonul rece, un aer cu o umiditate crescuta. Vaporii de apa formati au tendinta de a iesi in afara, de a fi emanati prin pereti. Daca stratul de izolatie nu este unul care sa permita peretilor sa „respire”, acei vapori se opresc in interiorul peretilor, in eventualele goluri intre izolatie si pereti.

Rezultatul direct este condensul, igrasia sau aparitia mucegaiului, care creeaza un real disconfort pentru orice proprietar. O izolatie a fatadei cu polistiren expandat poate sa inlature toate aceste neajunsuri, prin respiratia peretilor fiind eliminat riscul de condens.

Polistirenul extrudat este ideal pentru izolatiile interioare. Spatii precum terase, fundatii, pereti de subsol sau acoperisuri si mansarde pot fi izolate eficient, fara a exista riscul infiltratiilor de apa sau pericolul de deformare mecanica.

Structura polistirenului extrudat este diferita de cea a polistirenului expandat. Daca cea de-a doua varianta permite peretelui izolat sa respire, structura celui dintai este una cu celule inchise, care nu permite transferul termic sau de apa, sub orice forma. Aceeasi structura este si mult mai rezistenta la socuri.

3. Izolatie cu vata minerala

Am avut ocazia de a vedea sisteme de izolatie care au cedat destul de repede. La fel cum spuneam si in cazul izolatiei cu celuloza, pot aparea infiltratii si pierderi de caldura si in cazul izolatiei cu polistiren.

Cheltuiala redusa nu mai este in niciun caz un factor care sa te ajute sa alegi cea mai buna izolatie. Desi este o alternativa putin mai costisitoare, izolatia cu vata minerala este mult mai eficienta, comparativ cu celelalte variante. Motivele ti le enumar in continuare.

Vata minerala dar si vata bazaltica functioneaza dupa exact acelasi principiu. Structura acesteia capteaza aerul in goluri si reduce conductivitatea termica intre o suprafata si alta.

e-izolatii.ro

Usurinta de instalare recomanda vata minerala pentru izolarea podurilor, mansardelor, subsolurilor sau chiar pardoselilor, aceasta fiind si cea mai rentabila solutie in materie de izolatii de pe piata. Raportul intre pret, calitate si proprietatile izolatoare este unul optim.

In cazul in care vei alege pentru fatada vata minerala sau vata bazaltica exterior, mai poti avea parte si de un alt beneficiu. Acesta consta in proprietatile de izolare fonica, net superioare fata de cele ale polistirenului.

Comparativ cu acelasi polistiren, vata minerala sau vata bazaltica isi pastreaza o perioada mult mai indelungata structura si forma. Polistirenul tinde sa se deformeze mult mai usor atunci cand este supus intemperiilor si altor factori externi.

Structura fibroasa care retine aerul ofera atat izolatie din punct de vedere termic cat si fonic. Desi unii considera ca vata minerala este toxica, in fapt ea asigura o buna ventilatie a peretilor izolati, nu retine apa si nu permite dezvoltarea microorganismelor in interior.

Un alt avantaj adus de vata bazaltica sau minerala consta in faptul ca este mult mai rezistenta la incendii. Polistirenul poate sa reziste de asemenea foarte bine, insa daca se depaseste o anumita temperatura se poate aprinde, intretinand focul. Fumul rezultat in acest caz este de asemenea foarte toxic. Vata minerala nu arde, nu favorizeaza propagarea sau intretinerea focului.

4. Izolatie cu spuma poliuretanica

Poate fi considerata cea mai eficienta metoda de etanseizare si izolatie a diverselor suprafete. In cazul izolatiilor cu vata minerala sau polistiren pot sa apara spatii libere ramase, dar nu este si cazul spumei poliuretanice.

Daca este folosita sub forma de spray, chimicalele pulverizate initial intra in contact cu aerul si formeaza spuma expandata care acopera complet orice zona. Disiparea caldurii sau formarea de condens in spatiile ramase libere devin neajunsuri inlaturate si nu vei mai avea astfel grija igrasiei, a aparitiei mucegaiului sau a eventualelor infestatii cu insecte in respectivele spatii.

spuma

La aceasta varianta de izolatie exista insa si cateva precautii pe care trebuie sa le ai in vedere. Daca alegi sa izolezi chiar tu spatiile din locuinta prin pulverizarea spumei, va trebui sa porti echipamentul de protectie adecvat si sa te asiguri ca nu exista surse de flacara in apropiere. Vaporii pulverizati sunt toxici si extrem de inflamabili. Daca nu vrei sa te supui niciunui risc, este de preferat sa apelezi la o echipa de profesionisti in domeniu.

5. Alte tipuri de izolatii

Chiar daca la noi in tara sunt prea putin folosite, mai exista si alte modalitati de a izola termic spatii de diverse destinatii. Astfel de modalitati implica folosirea spumei din materiale organice precum soia, folosirea balotilor de paie pentru izolatii, a lanei de oaie sau a denimului reciclat.

Oricare ar fi solutia pe care o vei alege, acum ai cateva idei despre cum functioneaza sistemele de izolatii. Ai o privire de ansamblu despre care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de izolatie, in asa fel incat sa poti lua decizia potrivita.

Iti doresti o locuinta confortabila din punct de vedere termic, dar vrei sa ai parte si de o izolatie fonica. Vrei ca in apartament sau in casa sa se pastreze un aer racoros pe timp de vara, iar caldura sa nu fie disipata prin pereti in timpul iernii. Nimic nu poate fi mai indicat decat o izolatie de cea mai buna calitate in acest caz.

Asigura-te ca alegi materialul izolant potrivit, iar in cazul in care nu te pricepi, apeleaza la specialisti. Poti gasi online numerosi consultanti in aceasta privinta, reprezentanti ai site-urilor specializate in materie de izolatii. Te vor ajuta sa alegi ceea ce ti se potriveste – un singur exemplu poate fi si website-ul din link-ul de mai sus si anume e-izolatii.ro.

Daca esti in situatia de a costrui sau achizitiona o casa, ori o renovezi pe cea deja detinuta, trebuie sa acorzi o atentie deosebita izolatiei. Doar in acest fel vei avea parte de atmosfera dorita, de un camin in adevaratul sens al cuvantului. Vei avea parte de confortul termic dorit, vei tine la distanta umiditatea, igrasia si mucegaiul si vei reusi sa contribui si la sustinerea mediului inconjurator, nemaiconsumand atatea resurse de energie pentru racirea sau incalzirea locuintei.

Comentarii

  1. Eugen spune:

    E foarte important si cum a fost realizat blocul. Eu nu de mult timp am cumparat un apartament de la http://maurerimobiliare.ro/ si pot spune ca sunt realizate impecabil. La iarna nu-mi fac nici un pic de emotii

  2. Irina spune:

    E foarte important sa alegi tipul de izolatie cum trebuie, dar de asemenea trebuie sa ai si geamuri ok. De exemplu ale mele aveau ceva defecte si se pierdea foarte multa caldura. Am rezolvat cu echipa de la http://www.servicetermopanecluj.ro si chiar izoleaza bine acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *