Cum poti sti daca copilul tau are autism?

avocat

Autismul este una dintre cele mai misterioase boli ale prezentului. Aceasta este o tulburare de dezvoltare neuropsihologica. Este important sa stii ca autismul se instaleaza inca de la nastere, dar nu este neaparat ca acesta sa se manifeste de atunci. Foarte multi copii prezinta primele semne abia pe la varsta de 2 sau 3 ani.

In functie de manifestarile pe care le prezinta, un copil cu autism poate fi incadrat dupa starea acestei afectiuni in ceea ce se numeste spectrul autismului. Sunt copii care prezinta semne usoare de autism, care se manifesta normal, doar ca prezinta anumite trasaturi specifice acestei tulburari, iar pe de alta parte exista copii puternic afectati de aceasta tulburare.

Care sunt semnele prin care se manifesta autismul?

  • Prezenta altor persoane pare irelevanta

Primul lucru care iese in evidenta la un copil bolnav de autism este faptul ca acesta pare sa nu acorde nici o atentie persoanelor care se afla in jurul lui. Acest detaliu este si principalul aspect al acestei tulburari. Copilul pare ca se inchide in sine si socializarea este puternic afectata.

Indiferent de cine se afla in preajma acestuia, interesul de a comunica si de a interactiona este unul foarte slab, poate chiar inexistent. Asadar, acesta ar fi unul dintre principalele semne care sa te faca sa te intrebi daca copilul tau sufera de autism.

cabinet pediatru Mures

  • Pare ca nu se concentreaza

Din cauza faptului ca interactioneaza insuficient cu alte persoane, copiii cu autism pot parea ca nu se concentreaza deloc, insa acestia pot desfasura tot felul de activitati in care sa prezinte un efort intelectual.

Multe dintre aceste activitati pot parea ciudate, insa arata faptul ca in mintea lor se urmareste o oarecare stare de a gasi echilibrul sau ordinea, un exemplu fiind atunci cand un copil cu autism aranjeaza anumite lucruri dupa culori sau alte caracteristici.

  • Nu comunica sau o face foarte rar

Un aspect foarte usor de sesizat in cazul copiilor ce prezinta autism este si faptul ca acestia nu comunica sau o fac foarte scurt si in rare cazuri. Asadar, limbajul sarac este practic o extensie a comportamentului antisocial pe care micutii il prezinta.

Din pacate, toate aceste manifestari il imping pe copil sa fie respins din cercurile de socializare si interactionarea cu acesta sa fie din ce in ce mai redusa.

Acesta nu raspunde deloc atunci cand este strigat sau o face destul de greu, iar totodata evita sa aiba un contact vizual. De asemenea, in situatia in care se incearca ca acesta sa fie luat in brate, se va impotrivi si va evita sa ajunga intr-o astfel de postura.

  • Nu zambeste

Cu totii stim ca cei mici au tendita de a zambi si de a ne imita gesturile destul de des si usor. Ei bine, in cazul copiilor ce prezinta autism, aceste manifestari sunt de neregasit. In situatia in care observi aceste lucruri chiar din primele luni, este important sa-ti pui un mare semn de intrebare si sa consulti un specialist. Datorita profesionalismului si cunostintelor de care dau dovada medicii, iti recomand un cabinet pediatrie in Mures.

Pentru a avea parte de o evolutie cat mai apropita de una normala, este important ca aceasta tulburare sa fie detectata inca din stadii incipiente. Asadar, daca observi aceste semne, nu mai pierde timpul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *