Cum ne afecteaza lipsa telefonului mobil

telefon mobil

Se pare ca atunci cand oamenii nu au telefoanele mobile la ei, concentrarea si atentia au de suferit, mai ales daca sunt supusi la diverse teste, arata cateva studii realizate pe aceasta tema. Simpla separare, chiar si pentru cateva ore, de telefonul mobil duce chiar la cresterea ritmului cardiac si sentimente neplacute de anxietate care accentuate pot duce la depresie chiar.

Evolutia tehnologiei ne-a determinat sa utilizam foarte frecvent aceste dispozitive, in fiecare zi, chiar si cand ne trezim, inainte de a ne spala, manca sau orice altceva verificam notificarile, emailul, mesajele si asa mai departe. Studii realizate recent incearca sa arate exact consecintele separarii persoanelor de telefonul mobil care le este atat de necesar.

Impactul negativ al separarii de smartphone se face simtit cand persoanele sunt puse la indeplinirea unor sarcini ce implica efort mintal. S-a observat ca scade drastic capacitatea de concentrare, atentia nu mai este aceeasi, rata pulsului este crescuta si starile de nervozitate si anxietate isi fac simtita prezenta.

De cate ori nu ti-ai uitat telefonul acasa si te-ai simtit toata ziua de parca nu aveai o mana? E din ce in ce mai adevarat faptul ca telefonul mobil devine o extensie a propriei persoane, de aceea starea negativa isi face simtita prezenta.

Recomandarea specialistilor, ca urmare a acestui trend ce se pare ca nu va disparea in curand, este sa nu renuntam, sa nu ne despartim de telefon in diverse momente ale zilei care necesita concentrare maxima – spre exemplu studenti ce au examene, angajati ce au de participat la diferite sedinte sau conferinte, cand sarcina sau proiectul de indeplinit are o importanta deosebita. Toate acestea din simplul motiv ca performantele cognitive sunt considerabil afectate.

Aceleasi studii realizate mai arata inca un fapt: chiar si cand telefonul suna si persoana nu poate raspunde, creste atat rata pulsului cat si tensiunea arteriala, de asemenea apar acele sentimente neplacute de anxietate.

Comentarii

  1. Vlad spune:

    Nu e de parca am fi morti fara telefon dar chiar ne ajuta sa facem treaba mai bine si mai repede. Eu mi-am si cumparat o baterie externa de pe http://www.stifler.ro si acum am certitudinea ca nu mai raman fara posibilitatea de a folosi telefonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *