Cum iti dezveti copilul sa fie timid

Parintii au tendinta de a nu vorbi cu copii despre nuditate. Organele sexuale sunt de cele mai multe ori denumite cu fel si fel de porecle pentru a evita sa vorbeasca intr-un mod, pe care unii parinti il considera vulgar sau tabu pentru copii. Chiar daca nu isi dau seama, faptul ca parintii se feresc sa le explice copiilor despre organele sexuale, vor face ca copilul sau devenit matur sa fie o persoana inhibata. Bineinteles, nu trebuie sa folosim expresii vulgare fata de copii, sau sa le explicam mai multe lucruri decat ar trebui la o anumita varsta, insa ar trebui sa stie copilul tau cate ceva despre organele sexuale. Iata  ce trebuie sa faci pentru a evita ca micutul tau sa devina o persoana inhibata:

  • Nu iti critica corpul in fata copilului. Poate ca tie ti se pare ca nu ai silueta cea mai frumoasa, cate deranjeaza forma corpului tau, sau alte lucruri. Nu trebuie sa te critici in fata copilului tau, deoarece el va simti nevoia sa te imita, si mai apoi sa decina cel mai aspru judecator al sau.
  • Trebuie sa ii explici copilului despre diferenta intre atingerea pe care i-o oferi tu ca si parinte si atingerea unui strain. Trebuie sa il inveti cine are voie sa il atinga si cine nu. Copilul tau va memora, iar pe parcurs nu vei avea probleme din aceste motive.
  • Educatia sexuala este foarte importanta chiar si pentru cei mici. Stiu ca vi se pare un subiect tabu, care nu ar trebui discutat cu copilul pana la o anumita varsta, insa este o mare greseala sa eviti sa ii vorbesti copilului tau despre aceste lucruri. Educatia sexuala il va ajuta pe copilul tau sa se formeze si sa isi cunoasca mai bine propriul corp. Exista studii care spun ca daca copilul a fost expus nuditatii in copilarie, nu va avea experiente sexuale neplacute in adolescenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *