Comportamentul pasiv-agresiv

pasiv agresiv

Acest tip de comportament este intalnit la persoane apartinand tuturor grupelor de varsta. Aceste persoane au tendinta de a-si exprima furia sau frustrarea intr-un mod tacit, in loc sa se manifeste direct. In viata de zi cu zi am putea intalni astfel de oameni si trebuie sa ne dam seama cum gandesc pentru a ne putea descurca.

Persoanele pasiv-agresive sunt in general foarte enervante, confuze si au incredere slaba in ele. Nu au acea abilitate de a exprima direct ceea ce simt si reactioneaza facand unele lucruri neasteptate. Poate fi explicat prin simple exemple. Sa spunem ca rogi un prieten sa te duca cu masina pana la niste rude. Cand i-ai cerut asta, ti-a promis ca te ajuta si te-a asigurat ca va fi acolo. Cand a venit momentul sa se tina de promisiune, nu a mai aparut, lasandu-te frustrat si fara nici o alta optiune decat de a anula tot programul stabilit. Cand il confrunti totusi si il intrebi de ce nu a mai ajuns, iti va oferi o scuza si va incerca sa iti arate ca nu a gresit cu nimic. Adevarul este ca nu avea chef sa te duca la rudele tale pentru un motiv cunoscut doar de el. Astfel, in loc sa iti spuna direct si sa iti infrunte furia, a decis sa abordeze situatia in asa fel incat sa aiba un motiv si sa para ca nu a gresit cu nimic.

Comportamentul pasiv-agresiv este intalnit si in mediul de lucru, companii, corporatii, peste tot. Spre exemplu, tot timpul unul din angajati va vorbi despre alti angajati care nu sunt de fata, aratandu-si nemultumirea fata de ei. In acest caz cel care barfeste ar trebui sa discute direct cu persoana in cauza, in loc sa faca problema publica implicand si ceilalti angajati. Cei ce au un astfel de comportament pozeaza tot timpul in persoane nevinovate, in victime. Folosesc un limbaj sarcastic pentru a-si ascunde sentimentele, ceea ce poate fi neplacut mai ales pentru cei apropiati.

Poate fi destul de dificil sa te descurci cu astfel de oameni. In primul exemplu solutia ar fi ca in loc sa te bazezi doar pe acel prieten puteai sa iti faci si o varianta de rezerva. Mai trebuie inteles si faptul ca o schimbare radicala in acest tip de personalitate necesita timp, astfel trebuie multa rabdare si o atitudine pozitiva pentru a vedea in cele din urma rezultatele pozitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *