Cele mai comune fobii din lume

Termenul de fobie indica o teama, frica sau o stare de anxietate iesita din comun, dusa la extrem, in anumite situatii sau circumstante din viata, fiind o trasatura tipica in randul oamenilor. Ei bine, astfel de tipuri de temeri impiedica desfasurarea normala a vietii unui individ, conducand la stari de stres ridicate si la frica de a mai face anumite lucruri.

Fobii cunoscute

Arachnophobie- potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Marea Britanie, 50% din populatia feminina si aproape 10% din cea masculina au o frica fata de paianjeni. In general, populatia care sufera de arachnophobie se simte inconfortabil in zonele unde sunt prezenti panajeni sau panze de paianjeni. In unele cazuri severe, chiar si filmele sau imaginile cu paianjenii pot starni un nivel ridicat de anxietate.

Fobie sociala- se crede ca aceasta fobie de ordin social afecteaza aproape 15% din populatia lumii. Atat femeile, cat si barbatii sunt similari din acest punct de vedere, acest tip de fobie incepand din copilarie sau chiar de la adolescenta prematura. De cele mai multe ori, cei care sufera de aceasta fobie, au o frica de comunicarea, tinerea unui discurs in fata unui public, la un eveniment formal.

Agoraphobia- frica de locurile aglomerate este descrisa de teama severa si apare in momentul in care exista o multime mare de oameini; de asemenea, poate sa isi faca aparitia in locurile inchise- in care medicii sau paramedicii nu ar putea sa ajunga cu usurinta in cazul unui incident grav. In general, acest tip de frica afecteaza adultii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani.

Claustrophobia- frica de spatii inchise, are legatura cu senzatia de sufocare in momentul in care cineva paseste intr-un spatiu stramt, fara iesire sau geamuri.

Acrophobia-  reprezinta o frica irationala fata de inaltimile care pot fi periculoase, iar cei care sufera de asa ceva pot face un atac de panica care ar putea sa le puna grav viata in pericol. De asemenea, cei care au frica de inaltimi au tendinta de a se arunca in gol atunci cand se afla undeva sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *