Cauzele deficientelor de calciu

calciu

Printre mineralele vitale pentru un corp sanatos, calciul ocupa un loc foarte important. Importanta acordata calciului pentru organism poate fi atribuita simplului fapt ca 99% din oasele si dintii umani contin calciu. Daca exista o deficienta de calciu in organism, organismul ia din rezerva de calciu stocata in oase si dinti si astfel acestea raman vulnerabile, predispuse la fracturi si accidentari.

Pentru intarirea oaselor la copii, adulti si varstnici, este esential un aport de calciu zilnic, printr-o alimentatie corespunzatoare.

  • La copii si adolescenti, punctul de varf in dezvoltarea oaselor este intre varsta de 9 si 18 ani. O mare parte din masa osoasa este consolidata pe parcursul acestor ani. La aceasta varsta, lipsa de calciu se datoreaza in majoritatea cazurilor unui consum scazut de calciu din alimente si surse naturale.
  • Multe persoane sufera de lipsa de calciu in organism datorita diferitelor complicatii medicale si datorita unor afectiuni. Pot fi probleme ale rinichilor, pot fi probleme cu alimentatia, existand fluctuatii ale nivelului de calciu din organism.
  • In cazul femeilor, faza post-menopauza poate declansa un risc de deficienta de calciu datorita unei cantitati mai scazute al hormonului denumit estrogen. Acesta faciliteaza mult absorbtia calciului in organism.
  • La persoanele de varsta mai inaintata, in majoritatea cazurilor la cei de peste 50 de ani, lipsa de vitamina D este motivul principal al deficientei de calciu, vitamina care stimuleaza enorm absorbtia de calciu in organism.
  • Unele persoane sufera de problema intolerantei la lactoza, ceea ce face dificil consumul de produse lactate, foarte bogate in calciu. De aici rezulta si o posibila deficienta de calciu in organism.
  • Inaintarea in varsta creste de asemenea riscul de deficienta de calciu in organism. Pe masura ce corpul imbatraneste, capacitatea de functionare a organelor este diminuata, ceea ce duce la o absorbtie insuficienta a mineralelor absolut necesare, precum este si calciul.

Prin urmare, pentru persoane de orice varsta se recomanda un consum de alimente bogate in calciu, pentru a nu se ajunge la deficienta de calciu, pentru a nu aparea probleme de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *