Bacsisul este definit ca fiind suma de bani oferita in mod voluntar de o persoana, in scopul de apreciere si multumire pentru amabilitatea cu care a fost servita de o alta persoana dintr-o unitate economica.
Chelnerii, taximetristii, operatorii de facturare sau persoanele din turism sunt printre acele categorii care isi realizeaza mare parte din renumeratie pe baza ciubucurilor primite de la clienti, incat salariile acestora sunt mult mai mici decat salariul minim pe economie, iar patronii spun ca ceea ce le ramane dupa ce trag linie la notele de plata reprezinta remuneratia lor.
Cei mai multi chelneri au ajuns sa se planga de clienti care lasa din ce in ce mai putin ciubuc atunci cand sunt serviti. Drept sa spun, este o practica mai putin comuna sa nu lasi ciubuc chelnerilor, incat in alte state acestia au un salariu cu mult pente media pe care o au cei din Romania, incat aleg de multe ori sa imparta bacsisul intre ei, incepand cu bucatarii si finalizand cu piccolii.
Nemultumirea chelnerilor atrage dupa sine si nemultumirea patronilor care se vad nevoiti sa ridice salariile acestora, incat sa nu contribuie la cresterea evaziunii fiscale pe piata de desfacere. Un salariu mai mare al chelnerilor implica automat si un impozit pe venit mai mare la bugerul de stat, incat acesta din urma ar putea sa castige si pana la 70 de milioane de euro pe an prin impozitarea acestora.
Impozitarea bacsisului a aparut ca o nevoie in urma controalelor fiscale in unitatile economice in care se constatau bani in plus fata de cei regasiti in registrul de casa. Bacsisul reprezinta sumele neimpozitate de unitatile fiscale, incat prin lege se impune ca acesta sa fie impozitat pentru o mai buna desfasurare a activitatii economice in scop reglator.
Daca se vor constata nereguli in restaurante, terase sau alte unitati care au ca scop deservirea clientilor, acestea vor fi amendate cu valori cuprinse intre 1.500 lei si 5.000 lei.