Asteptarea a luat sfarsit, tehnologia DDR4 este aici

Corsair

In anul 2002 au fost introduse memoriile DDR, la doi ani dupa lansarea acestora DDR2 si trei ani mai tarziu au fost lansate memoriile DDR3, memorii ce au ramas cu noi pana in ziua de astazi. In domeniul componentelor PC, evolutia a fost una foarte rapida in ultimii ani, dar in ceea ce priveste tehnologia memoriilor DDR, evolutia nu a fost la fel de acerba, aceasta nisa a pietei cunoscand o stagnare in procesul de dezvoltare.

Memoriile DDR4, se spun ca au inceput a fi dezvoltate incepand cu anii 2008 – 2009, dar iata ca au trecut 5 ani si nu avem nici un rezultat. Pana acum cateva zile cand un mare producator de memorii, Crucial, a anuntat ca acestea vor fi lansate incepand din luna iulie a acestui an, mai exact al treilea trimestru.

In cazul memoriilor precedente, lansarea a avut loc mai intai pentru servere, si apoi au fost implementate in versiuni desktop, pentru toti utilizatorii la nivel mondial. In cazul memoriilor DDR4, acestea vor fi disponibile pentru comercializare in acelasi timp, atat pentru servere profesionale, cat si pentru PC-uri.

Schimbarea frecventelor si a arhitecturii memoriilor duce la nevoie de placi de baza noi, care sa poata oferi suport pentru DDR4. Intel a anuntat ca va elibera noile chipset-uri care vor suporta DDR4, in acelasi timp cu lansarea acestora. Noile placi de baza vor oferi suport pentru atat pentru DDR4 cat si pentru noile procesoare Intel cu 8 sau 16 nuclee.

DDR4 aduce o serie de functii noi, mult imbunatatie fata de DDR3. Printre acestea putem enumera faptul ca noile memorii vor functiona la o frecventa de 3200 de MHz, in timp ce DDR3 suporta frecvente de functionare de doar 2400 de MHz. Pe langa aceasta crestere a frecventei, latimea de banda a crescut cu 50 %. Din punct de vedere energetic, acestea vor fi cu 35 % mai eficiente.

Asadar asteptam cu nerabdare noile memorii DDR4, de la profesionistii ce lucreaza pe servere high-end, la gamerul de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *