Comunicarea este un principiu foarte important al vietii. Prin comunicare putem intelege lumea inconjuratoare. Foarte multa lume, insa, intelege prin comunicare doar emiterea unui mesaj. Comunicarea este formata, insa, din mai multe componente.
Care este structura comunicarii ?
Comunicarea este formata din emitator, receptor, mesaj si mediul de transmitere al mesajului. De obicei, atunci cand comunicam ne concentram pe emiterea unui mesaj, astfel incat uitam ca si receptionarea mesajului este foarte importanta.
Ce este ascultarea activa ?
Ascultarea activa este acea parte a comunicarii care tine de receptionarea unui mesaj. Este ascultarea atenta a informatiilor transmise de un interlocutor.
De ce este important sa ascultam activ persoanele din jurul nostru ?
Prin ascultarea activa, se pot transmite informatiile mult mai bine. Fiecare om are cate ceva de comunicat, iar atunci cand ii ascultam pe ceilalti, ne putem da seama de lucrurile pe care respectiva persoana le transmite. Intr-o lume in care toata lumea vorbeste despre propriile probleme, o persoana care stie sa asculte ceea ce i se transmite este o persoana care stie sa ii intelega pe ceilalti si care este capabila sa se transpuna in locul altor persoane. Ascultarea activa ajuta foarte mult comunicarea si previne multe conflicte.
Ascultarea activa este un mijloc de intelegere a lumii, este capacitatea noastra de a ii intelege pe ceilalti. Este bine sa ii ascultam pe cei din jurul nostru, insa nu intodeauna ne putem crea o impresie asupra starilor pe care ceilalti le au, deoarece limbajul paraverbal si cel nonverbal poate diferi de la om la om. Fiecare persoana reactioneaza diferit in diverse situatii.
Ascultarea activa, ca orice forma de comunicare, are menirea de a facilita intelgerea gandurilor si starilor celorlalti. Cu toate acestea, nici o forma de comunicare nu poate asigura transmiterea corecta a unor mesaje. Prin urmare, primele impresii pot fi uneri inselatoare.