3 greseli pe care le faci cand copilul are febra – citeste si aici detalii

pediatrie Clinca Hereditas

Prima raceala nu se uita niciodata. De obicei, bebelusii si copiii – cel putin pana cand intra in colectivitate – sunt destul de bine feriti de raceli, viroze. Din momentul in care incep sa frecventeze colectivitatea, numarul de raceli se multiplica. Stiati ca se considera absolut normal pana la 8 episoade de raceala pe an? 

Ce ii sperie destul de mult pe parinti este primul episod de febra. Ce sa faca? Cum sa reactioneze? Cand sa mearga la pediatru? Citeste aici cateva dintre cele mai frecvente greseli pe care parintii le fac cu privire la aceste episoade.

Administreaza antitermic cat de repede posibil 

In momentul in care apare febra, este semn clar ca in organism are loc o asa-zisa lupta. Adica imunitatea este pusa la incercare. Acest semn al inflamatiei poate fi insa gestionat fara antitermice, cel putin pana cand febra nu este una mare, adica ce depaseste 39 de grade. 

Administrarea antitermicelor nu o facem la intamplare, evident. Se considera necesar un antitermic cand au esuat alte modalitati practice de a scadea febra. 

Prima greseala: administreaza prea repede orice tip de antitermic au la indemana.

Cred ca este necesara administrarea antibioticelor 

Rolul antibioticelor nu il contesta nimeni, dar ele sunt necesare intr-o oarecare masura. Insa antibioticele tratează febra sau virozele si nu sunt recomandate fara analize in prealabil – care demonstreaza la ce anume este sensibila o bacterie. 

A doua greseala: cred ca unii medici trateaza superficial copiii si nu le administreaza tratament medicamentos cat de repede posibil. Pediatrul va explica destul de clar ca febra va necesita o abordare medicala doar cand este vorba de valoare de peste 39 de grade. Ea nu se trateaza in sine, ci este ameliorata si gestionata pana cand se descopera si sursa acestor reactii. 

Cred ca febra este o urgenta medicala 

Febra este un simptom dintr-un tablou clinic amplu. Asadar, nu este neaparat o urgenta medicala. Sunt cazuri in care cu exceptia febrei, copilul nu manifesta alte simptome, accepta mancarea sau apa, este bine hidratat, se odihneste și  este activ. Astfel de cazuri se explica prin doua scenarii: fie este in faza incipienta a unei boli, fie are o afectiune discreta. In orice caz, situatia trebuie investigata insa nu este neaparat o urgenta, decat in cazuri precum: 

  • Este vorba de un sugar, de pana la 3 luni – caz in care oricum nu ii pot fi administrate diverse remedii, chiar si banalele antitermice. 
  • Copilul refuza mancarea si, foarte important, apa. 
  • Este apatic. 

Atentie si la remediile din batrani. Desi unii ar fi tentati sa considere ca impachetarile cu otet ar putea fi eficiente, in realitate astfel de situatii pot cauza probleme si mai grave. Sunt de evitat astfel de abordari. Evident, o masura fireasca este programarea la medicul pediatru. Pentru cei care sunt intr-o astfel de situatie, pot opta pentru o programare in cadrul clinicii Hereditas. Pot face programarea online sau telefonic. 

Despre medicii pediatri disponibili si alte detalii accesati pagina oficiala clinica-hereditas.ro. 


Contact: office@clinica-hereditas.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *