Despre inginerie: afla ce sunt si la ce folosesc regulatoarele pneumatice!

sursa: tehnovest.ro

Un regulator de presiune a aerului este o supapa care intrerupe automat fluxul de aer, lichid sau de gaz, atunci cand acesta atinge un anumit nivel de presiune. In mod normal, astfel de instrumente sunt folosite astfel incat sa permita utilizatorului sa reduca presiunile inalte si sa le aduca la un nivel utilizabil. In plus, regulatoarele de aer sunt utilizate in reglarea aerului, dar si in masurarea debitelor, fiind folosite pe circuitele de aer comprimat ce sunt utilizate pentru a alimenta diverse actionari pneumatice. Pe scurt, regulatoarele de presiune de aer sunt utilizate in domeniile unde se impun anumite conditii de presiune constanta a aerului.
Regulatoarele, sau filtrele de aer, vin in mai multe dimensiuni si forme, cu un sistem mecanic simplu, si sunt utilizate in mai multe domenii: de la mecanica si tehnica auto, pana la control sofisticat de calculator sau in sisteme de filtrare a aerului utilizate in domenii industriale.


Cum functioneaza regulatoarele de presiune a aerului?

Scopul principal al unui regulator de aer este acela de a scade nivelul de umezeala din aer- adica, retine vaporii de apa de pe un anumit circuit, astfel incat sa evite uzura accelerata sau defectiunile ce pot sa apara in cadrul echipamentelor penumatice. De altfel, regulatorul de aer face parte din categoria de instrumente utilizate la tratarea aerului, fiind esential in prelungirea duratei de viata a unor elemente ce actioneaza penumatic.

Regulatoarele de aer cu filtru, functioneaza ca un proces in doua etape: partea ce tine de filtrarea aerului lucreaza prin mai multe tipuri de suporturi, cum ar fi sitele de sarma cu ochiuri, care prind particulele mari. De altfel, portiunea de reglare a aparatului are un indicator special creat pentru a regla cantitatea de material ce este emis de catre un compresor.

Unde se utilizeaza regulatoarele de aer, cu presiune?

Regulatoarele de aer cu filtru se utilizeaza in sectorul industrial, comercial, dar si in cel casnic- cum ar fi in umflarea anvelopelor, a mingilor etc. De altfel, un regulator presiune aer cu filtru poate fi utilizat pe compresorul in sine, fiind astfel, o modalitate de a asigura utilizatorul ca rezervorul nu va atinge niciodata un nivel nesigur de presiune. De asemenea, regulatorul de aer permite acestuia sa regleze presiunea care iese din rezervor, astfel incat sa se potriveasca sarcinii ce trebuie indeplinite.

 

sursa: tehnovest.ro

De cele mai multe ori, atunci cand un singur compresor de mari dimensiuni este utilizat pentru alimentarea cu aer comprimat- pentru diferite utilizari- se vor folosi mai multe regulatoare suplimentare, astfel incat utilizatorul sa se asigure ca fiecare instrument- sau functie- primeste cantitatea corespunzatoare de presiune. Acest lucru este extrem de important, deoarece instrumentele de aer- sau cele cu utilizari pe aer comprimat- necesita presiuni diferite, iar un nivel gresit de presiune poate cauza daune grave.

Din ce este format un regulator de aer cu filtru?

 

In mod normal, un regulator de aer include un element de limitare, unul de incarcare si, in cele din urma, un element de masurare:
– elementul de limitare, restrictionare, reprezinta o supapa care poate furniza o limitare variabila a fluxului de aer/ gaz din rezervor;
– elementul de incarcare este acea parte care poate aplica forta necesara pentru elementul de restrictionare. Aceasta forta aplicata poate fi asigurata de catre o greutate, un dispozitiv de actionare cu piston, un arc etc.;
– elementul de masurare are rol in determinarea momentului in care fluxul de intrare este egal cu debitul de evacuare al gazului. In mod normal, o diafragma este utilizata ca si element de masurare.

sursa: wikipedia.org

 
In acest sens, pentru a asigura un nivel constant de presiune, regulatoarele de presiune a aerului elimina fluctuatiile in alimentarea cu aer, fiind, de asemenea, reglabile. Reducerea presiunii este caracteristica cheie a unui regulator de presiune; presiunea de iesire este intotdeauna mai mica decat cea de intrare.
Domeniile de aplicare a regulatoarelor de presiune variaza de la un sector la altul, insa cele mai cunoscute industrii ce folosesc astfel de instrumente sunt cele din echipamentele medicale/ stomatologice- pentru reglareaza nivelului de oxigen; in industria miniera; industria petroliera; in mecanica auto etc.


Exista mai multe tipuri de regulatoare de presiune a aerului

– regulatoarele de uz general, ce sunt destinate in utilizare industriala tipica, si care functioneaza peste presiunea atmosferica normala;
– regulatoare de presiune inalta, ce functioneaza la presiuni peste 1000 psi; dar si cele cu presiune foarte joasa ce functioneaza la 15-20 psi;


Specificatii ale regulatoarelor de presiune

Cerinte de presiune si de debit- atunci cand se alege un regulator de presiune, este foarte important sa se ia in considerare intervalul de fluctuatie a presiunii de intrare, precum si presiunea de iesire dorita. De asemenea, trebuie sa se ia in considerare si faptul ca presiunea prea mica sau prea mare poate provoca functionarea defectuoasa a regulatorului.

sursa: tehnovest.ro

1.Ajustare- regulatoarele de presiune ofera mai multe metode de ajustare. De asemenea, se pot face ajustari suplimentare, prin marirea orificiului- lucru ce conduce la cresterea debitului sau a presiunii de aer. In cazul in care orificiul portului devine prea mare, acesta poate provoca fluctuatii ale presiunii de intrare.
2.Precizie- acuratetea unui regulator se observa prin compararea presiunii de iesire si a ratei de scurgere. Astfel, rezultatul obtinut demonstreaza o reducere a presiunii de evacuare, pe masura ce viteza de curgere se mareste. In acest sens, inainte de a se selecta un regulator de presiune, utilizatorul trebuie sa se informeze asupra cerintelor de performanta ale instrumentului.


Informatii utile despre regulatoarele de presiune

 

sursa: tehnovest.ro

Regulatoarele de presiune sunt utilizate pentru a reduce presiunea dintr-un rezervor, la o valoare mai mica; de asemenea, astfel de instrumente pot fi manevrate astfel incat sa se regleze presiunea aerului la valoarea dorita de utilizator. Printre tipurile de regulatoare de presiune se numara cele de vid, de presiune diferentiala, de reducere si reglare a nivelului unor fluide- cum ar fi petrol sau combustibil, sau regulator presiune aer cu filtru.
Cel mai important lucru care trebuie sa se ia in considerare atunci cand se doreste achizitionarea unui astfel de instrument, este specificatia ce tine de abilitatea reglabila a acestuia.
In acest sens, compania Tehnovest Automatizari ofera o gama larga de produse de pregatire pneumatica, ce asigura o performanta maxima a produselor furnizate, printre care, regulatoare de aer, distribuitoare, cilindri, cuple si fitinguri, dar si furtune.

Blogger: Cristina M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *